
معرفی انواع لامپ روشنایی و انواع آن

عامل اصلی روشنایی در هر مکانی لامپ میباشد. بله درسته لامپ !
بعد از اختراع لامپ هر ساله با پیشرفت علم و تکنولوژی روش های ساخت لامپ نیز تغییر کرده و امروزه نیز شاهد انواع مختلفی از لامپ هستیم که توسط کارخانههای مختلف تولید میشوند. با گذشت زمان لامپها بهینهتر و سودمندتر شدهاند.
در ادامه انواع مختلف لامپهای موجود در بازار را با توجه به نیاز هر مصرف کننده بیان خواهیم کرد تا بهترین انتخاب را برای خودتان رقم بزنید.
انواع مختلف لامپ در سیستم روشنایی شامل موارد زیر میباشد که در ادامه به صورت جداگانه به هرکدام خواهیم پرداخت :
- لامپ های رشته ای
- لامپ های کم مصرف
- لامپ های LED
- لامپ های گازی
لامپ رشته ای
این مدل جزء لامپهای قدیمی بازار محسوب میشود . لامپ رشته ای نور درخشان و جذابی را تولید میکند اما نقاط ضعف آن مانعی برای انتخاب آن به عنوان سیستم روشنایی مورد نظر ما میباشد.
گرمای زیاد، عمر کم و مصرف انرژی برق زیاد از جمله ی این نقاط ضعف می باشند.
بازده روشنایی لامپ های رشته ای در هر وات 15 لومن می باشد که قابل استفاده با دیمر است . طول عمر مفید لامپ های رشته ای بین 700 تا 1000 ساعت میباشد.
از لامپهای رشتهای میتوان برای نوردهی در مکانهای تجاری و مسکونی، مغازه ها و فروشگاهها استفاده کرد، همچنین به دلیل تولید گرمای زیاد در دستگاههای جوجهکشی هم قابل استفاده و سودمند میباشند.
لامپ کم مصرف یا لامپ فلورسنت فشرده
بعد از مدتی به دلیل اینکه لامپهای رشتهای نیاز مردم را برطرف نکرد و معایب زیادی دربرداشت، لامپ کم مصرف در دست ساخت قرار گرفت و پیشرفت خیلی خوبی در صنعت نور و روشنایی محسوب میشد. اگر لامپ شما به هر دلیل بسوزد یا دیگر قابلاستفاده نباشد، ارزانترین روش جایگزینی آن، انتخاب یک لامپ کم مصرف (فلورسنت) است. لامپ های کم مصرف در توانها و مدلهای زیادی تولید میشوند؛ بعضی از این مدلها شامل؛ تمام پیچ، نیم پیچ، لوتوس ، PLL و شمعی است.
این مدل از لامپ ها تقریبا همان نور لامپ های رشتهای را تولید میکنند با این تفاوت که مصرف برق کمتر و عمر طولانیتری دارند. بهره نوری لامپ های کم مصرف 60 لومن در هر وات میباشد و قابل استفاده با دیمر نیستند. طول عمر مفید لامپ های کم مصرف (فلورسنت) 10000 ساعت است.
از معایب لامپ های کممصرف گاز جیوهای داخل آنهاست که اگر در محیط خانه بشکند محیط را سمی میکند و میتواند خطرناک باشد.
لامپ های ال ای دی
لامپهای LED جدیدترین فناوری موجود در بازار با بازدهی بسیار بالا می باشد. در حال حاضر ال ای دیها به نحوی ساخته میشوند که میتوانند نور را در جهت خاصی متمرکز کنند. لامپ های LED مصرف انرژِی بسیار پایینی دارند یعنی نسبت به لامپ های کم مصرف (فلورسنت) 30 درصد کمتر انرژی را مصرف میکنند. هزینه ساخت لامپ های LED نسبتا بالا می باشد و از لحاظ طول عمر مفید جزء بی رقیبترین لامپ های موجود در بازار میباشند. طول عمر لامپهای ال ای دی به 50 هزار ساعت میرسد. شار نوری لامپهای ال ای دی 120 لومن در هر وات میباشد و فاقد هر گونه گاز سمی هستند . لامپ های ال ای دی به دلیل شار نوری بالا و مصرف بسیار پایین انرژی، بهترین جایگزین برای لامپهای رشتهای و کممصرف هستند .
لامپ های LED از نظر تکنولوژی ساخت به سه دسته تقسیم می شوند:
- لامپ دیپ (لامپ DIP): قدیمی ترین نوع LED می باشد که امروزه در تابلوهای راهنمایی و رانندگی و بیلبورد های شهری کاربرد دارد.
- لامپ اس ام دی (لامپ SMD): چیپ های نوری این لامپ به صورت تکه های کوچک در کنار یکدیگر قرار گرفته که معمولا به شکل مربع یا مستطیل میباشند.
- لامپ سی او بی (لامپ COB): جدید ترین تکنولوژی LED که چیپهای نوری آن به صورت صفحه ای و یکپارچه است.
لامپ های ال ای دی از نظر ظاهری و کاربرد انواع مختلفی دارند که از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حبابی: این مدل لامپ ال ای دی مناسب مصارف خانگی است. کافیست آن را به سرپیچ وصل کنید تا روشنایی به منزل شما راه یابد.
- پنلی: این مدل دارای قابلیت نصب توکار و روکار است . مناسب برای مراکز خرید، فضاهای آموزشی، خدماتی و محیط منزل میباشد.
- هالوژنی: این مدل قابلیت نصب در قاب هالوژن تعبیه شده در سقف را دارد که عموما جنبه تزئینی دارد و در آشپزخانههای منازل بکار می رود.
- فیلامنتی: تشکیل شده از شاخه های فیلامنت که داخل حباب لامپ قرار میگیرند که جاذبه بصری خوبی را به ارمغان می آورد و بیشتر جنبه تزئینی دارند.
- شمعی: این لامپ ها اغلب برای لوستر ها کاربرد دارند که از ظاهر خوب و جذابی برخوردارند.
لامپ های تخلیه گازی (HID LAMPS)
لامپ های گازی یا تخلیه در گاز پرفشار به واسطه تخلیه الکتریکی در یک گاز که با فشار زیاد در داخل حباب پر شده است تشکیل میگردند. گازی که تخلیه در آن صورت میگیرد از نوع بخار جیوه، بخار سدیم یا هالید فلزهای گوناگون میباشد. لامپهای گازی بعد از خاموش شدن نیاز به زمانی برای سرد شدن دارند و بعد از آن مجددا روشن خواهند شد.
لامپهای بخار جیوه و جیوه مستقیم به شکل بیضوی پوشش دار و لامپ های بخار سدیم بصورت استوانه ای و بیضوی شفاف و پوششدار هستند.
لامپ های گازی مناسب برای محیــط هــای بیرونــی، کارخانهها، محل هــای بارگیــری و حمــل و نقــل کلیــه محیــط هــای صنعتــی،
معابــر، خیابــان هــای فرعــی و پــارک هــا مــی باشــد. طول عمر لامپ های گازی تا 24 هزار ساعت میرسد و شار نوری آن ها نیز به 110 لومن بر وات میرسد.

